bottom_menu.jpg
026-785 67 45
cursus Bestrijden eikenprocessierups
 • Cursusinformatie:
  • Kenniscafé met pubquiz over het bestrijden van de eikenprocessierups
  • E-learning € 45,-
  • E-learning + 1 dagdeel praktijk € 170,-
  • Cursusdag: theorie + praktijk € 200,- per deelnemer (exclusief BTW)
  • ETW: 4 punten
  • 4-6 deelnemers
  • Benodigde voorkennis voor de cursus bestrijden eikenprocessierups: Certificaat veilig werken met de hoogwerker vereist
  • Inclusief lesmateriaal en koffie/thee

  Cursus Centrum Groen ligt in de mooie bossen van natuurgebied Planken Wambuis op de Veluwe met voldoende parkeerruimte voor de deur.

  Direct inschrijven

Kenniscafé met pubquiz bestrijden eikenprocessierups, speciaal voor gemeentes

De eikenprocessierups houdt zich niet aan de gemeentegrenzen. Mogelijk zijn ze al binnen uw gemeente gesignaleerd. Bestrijden om grote overlast te voorkomen en te beheersen is gewenst. De lokale overheid kan hierbij goed samenwerken met de plaatselijke hoveniers. Door een gezamenlijke aanpak op korte en langere termijn is de bestrijding effectief en bereikt de gemeente betere resultaten. Ook de inwoners worden hierdoor tevredengesteld. Zij zullen minder overlast ervaren door een resultaatgerichte aanpak bij het bestrijden van de eikenprocessierups.

Hoe kan de gemeente de hoveniers ondersteunen?

De gemeente kan kennis aanreiken aan hoveniers over het bestrijden van de eikenprocessierups. Cursus Centrum Groen heeft hiervoor een speciaal kenniscafé georganiseerd. De insteek van het kenniscafé is:

 • Hoveniers kunnen op een verantwoorde wijze de eikenprocessierups bestrijden of verwijzen door naar gespecialiseerde bedrijven.
 • Bij tuinontwerpen en adviezen is biodiversiteit een belangrijk onderdeel. Het helpt bij de bestrijding van de eikenprocessierups op lange termijn.
 • Hoveniers zijn op de hoogte van de aanpak en visie van de gemeente en kunnen de bewoners hierover informeren. 

Doelgroep

Vooral hoveniers die zich richten op de particuliere markt behoren tot de doelgroep van het kenniscafé. Het varieert van kleine tot grote bedrijven. Uit de praktijk blijkt dat hoveniers onvoldoende op de hoogte van het bestrijden van de eikenprocessierups. Hierdoor weten zij niet goed wat ze kunnen doen en/of ze gaan zelf aan de slag. Dit leidt tot een verkeerde aanpak en zelfs gevaarlijke situaties. Denk daarbij aan het uitbranden van nesten. Een bijkomend voordeel van het kenniscafé is dat hoveniers elkaar vaak niet persoonlijk kennen. Zo kunnen er onderling ook mooie contacten ontstaan.

Wat houdt het kenniscafé eikenprocessierups met een pubquiz in?

1. De gemeente organiseert in samenwerking met jou een bijeenkomst voor deze doelgroep. Dit kan in een zaal of online. In de introductie benoemt de gemeente de visie op het bestrijden van de eikenprocessierups, ervaringen van vorige jaren, klachten, huidige aanpak bij meldingen, vogelhuisjes etc.

2. Cursus Centrum Groen verzorgt een informatieve en leerzame Pubquiz, waarin kennis over de eikenprocessierups en het voorkomen en bestrijden, wordt overgedragen en getoetst. Deze pubquiz wordt verzorgd door een trainer/ervaringsdeskundige van Cursus Centrum Groen. Op een ontspannen wijze worden onder andere filmpjes getoond van diverse mensen uit het vakgebied. Na afloop is er een prijs voor de winnaar.  

3. Ter afsluiting worden afspraken gemaakt over de samenwerking. Hiervoor kan de gemeente het onderstaande op maat aanbieden aan haar hoveniers.

Training Bestrijden eikenprocessierups

Deze verdiepende cursus bestaat uit twee delen: een online module en een praktijktraining.

1. Online module

Met de e-learning module bestuderen de deelnemers de theorie. Dit doen ze op hun eigen werkplek en ze kunnen zo vaak inloggen als ze willen. De module is een half jaar beschikbaar. Benodigde studietijd: 2 uur.

2. Praktijktraining

De hovenier die zelf de eikenprocessierups wil bestrijden, volgt de praktijktraining, nadat hij eerst de online module heeft bestudeerd. De praktijktraining duurt een halve dag en start met een theorietoets op basis van de e-learning. Vervolgens wordt geoefend in de praktijk. Na afloop ontvangt de hovenier het certificaat ‘bestrijden eikenprocessierups’.

Deelnemers die zich via de gemeente aanmelden voor de training, kunnen deze afnemen tegen een gereduceerd tarief.

Media/Betrokken partij

Stichting Steenbreek is betrokken bij deze opzet. Lees hier meer. Dit artikel is ook te vinden in het vakblad Groen, december 2020.

Voor wie?

Speciaal ontwikkeld voor gemeentes.

Maatwerk

Jouw persoonlijke leerdoelen staan centraal bij Cursus Centrum Groen. We kunnen deze opzet afstemmen op jouw maat en wens. 

Vervolg

Kijk ook eens naar de trainingen:

Data

Interesse? Bekijk hier wanneer je je in kan schrijven.

Geen geschikte datum gevonden? Laat het ons weten, dan kijken we graag mee naar mogelijkheden.

Contact

Wil je meer informatie of advies, bel of mail gerust: 026 7856745 of info@cursuscentrumgroen.nl

 •  Check of deze cursus in aanmerking komt voor subsidie of kostenregeling.

Direct inschrijven